Cizrna ve slaném nálevu 400 g
Kód: 11919Detailní popis produktu
Dále je cizrna skvělým příkladem toho, že se dá za málo peněz uvařit vydatné, výživné a kvalitní jídlo pro celou rodinu. Cizrna má zastoupení téměř všech vitamínů a minerálních látek. Obsahuje velké množství železa (více než ostatní druhy luštěnin), vápníku, draslíku, manganu a hořčíku.
Má vysoký obsah zdravých tuků a vlákniny a proto je vhodná i do dietních jídelníčků. Cizrna se získává z rostliny jménem cicer arietinum neboli cicer beraní, který se vyznačuje výškou 40 cm a malými lusky, kde jsou zpravidla uloženy dvě až tři semínka. Chuťově nejvíce připomíná vařený hrách, ale má ještě lehce oříškovou příchuť.
Cizrnu nejvíce pěstují Indové, Turci, Kanaďané, Australané, Syřané, Američané a Mexičané. Roční produkce se běžně pohybuje okolo 900 tisíc tun. Využití cizrny v kuchyni je široké. Připravují se z ní polévky, saláty, dušené pokrmy, pomazánky nebo se podává jako příloha. Typická je pro středomořskou a blízkovýchodní kuchyni.
Mezi tradiční pokrmy z cizrny patří velmi známá pomazánka zvaná „hummus“ a smažené koule falafel z rozmačkané a okořeněné cizrny. Cizrna se také pražila a přidávala do kávy, a to nejen ve Francii. I na Balkáně bylo téměř tradicí, že do pravé zrnkové kávy přidávali malé množství pražené a umleté cizrny – prý pro lepší pěnu.
Složení: cizrna, voda, sůl, antioxidant: kyselina askorbová
Hmotnost: 400g
Nutriční hodnoty |
Energetická hodnota | 303 kJ-72 kcal |
Tuky | 1,30 g |
z toho nasycené mastné kyseliny | 0,1 g |
Sacharidy | 8,6 g |
z toho cukry | 0 g |
Bílkoviny | 4,3 g |
Sůl | 0,180 g |
Doplňkové parametry
Kategorie: | Ostatní luštěniny |
---|---|
Hmotnost: | 0.4 kg |
Značka: | Natural Jihlava |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat hodnocení. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.